Muren renoveren – Tips en tricks

Oude muren in een nieuw jasje steken? Daar komt heel wat bij kijken. Wij helpen je graag door de verschillende stappen even op een rijtje te zetten.

Voorbereiding van het oppervlak

Probeer steeds zo veel mogelijk oude lagen weg te halen. Oud behang kan je indien nodig met afweekmiddel verwijderen. Ook oude, afbladderende verf schuur je beter volledig weg. Vervolgens is het aangewezen om oneffenheden in het oppervlak weg te werken met behulp van pleister, zodat je een volledig effen ondergrond krijgt. Schuur voor je verder werkt alles nog even op, zodat de volgende lagen voldoende grip krijgen op je muur. Na het schuren poets je de muur best nog even op, zodat er geen stof of zand in de volgende lagen blijft kleven. Indien nodig kan je je muur ook nog voorzien van een laagje voorstrijkmiddel om te voorkomen dat verf of behanglijm in je muur dringen.

Plinten en sierlijsten

Plinten en sierlijsten dien je te bevestigen tegen de onbewerkte muur. Op dit punt in je renovatiewerken dienen de profielen dus al bevestigd te worden. Plintenplaatsen is niet altijd even eenvoudig. Verzamel eerst voldoende info over deze klus en ga zorgvuldig te werk.

Renovlies: Dé basis voor schilderwerk en decoratief behang

Nu je ondergrond af is, is het aangewezen om een laagje renovatievlies aan te brengen. Dit extra dikke, witte vliesbehang maskeert kleurverschillen en kleine oneffenheden. Het maakt je muren ook extra stootvast en krasbestendig. Bovendien is dit behang de ondergrond bij uitstek om een finishing touch op aan te brengen. Het behang neemt weinig verf op én zorgt ervoor dat je behangroller geen strepen nalaat. Ook de absorptie van behanglijm wordt sterk vermindert en verstevigt, zodat je gemakkelijker decoratief behang kan bevestigen zonder dat er blaasjes komen.

Een decoratieve afwerking

Tot slot kan je verf of decoratief behang aanbrengen. Eventueel kan je de klus nog vereenvoudigen door opnieuw een primerlaag aan te brengen voor het verven, of door een voorstrijkmiddel aan te brengen voor het behangen. In principe kan je echter ook direct op je renovatievlies werken. Het grote verschil is dat een voorstrijkmiddel ervoor zorgt dat je je decoratief behang gemakkelijker kan weghalen. Een (gekleurde) primer is dan weer vooral noodzakelijk als je met donkere verf op het witte vlies wil werken.

Dakkapel

Over de prijzen van de dakkapel kunnen we veel vertellen maar de tabel op Dakkapel.net geeft weer waar je aan moet denken per veel gekozen model met vast raam en met draaikiepraam.