Extra functies van een Virusscanner

Een virusscanner is als software gebouwd om virussen tegen te houden en eventuele geinfecteerde bestanden van op PC te isoleren en te verwijderen. Echter de meeste virusscanners doen tegenwoordig een stuk meer dan enkel de PC beveiligen tegen kwaadaardige software. We bespreken enkele extra functionaliteiten die we bij diverse antivirus programma’s tegenkomen.
PC versnellen
Hoewel een virusscanner in de meeste gevallen vertragend werkt voor een laptop of PC heeft Norton een product om de PC te versnellen: Norton Tune Up. Het lijkt een handige automatische software maar het is een dienst die door een expert van Norton wordt uitgevoerd. Deze zal op afstand je PC onder handen nemen en zo onderdelen ‘herstellen’ en/of instellingen optimaliseren.
Ouderlijk toezicht
Een functie die we relatief vaak voorbij zien komen bij virusscanners is de ‘parental control’ oftewel in goed Nederlands Ouderlijk Toezicht. Met deze functie kunnen ouders de smartphone van hun kinderen monitoren en het gedrag limiteren. Dit gaat zelfs zo ver dat je via GPS altijd de locatie van je kind in de gaten kunt houden.
Privacy
Een extra functie die diverse virusscanners aanbieden, meestal in de iets duurdere abonnementen, is een privacy functie. Daarmee wordt de privacy van de gebruiker extra goed in de gaten gehouden met name als het gaat om online betalen en creditcard gegevens verstrekken. De echte meerwaarde hiervan is ons nog niet volledig duidelijk, waarschijnlijk komt het met name neer op meer meldingen tijdens betaaltransacties en dergelijke. Toch spelen ze hiermee slim in op de angsten van mensen.
Cloudopslag
Tot slot heeft virusscanner Norton nog een leuke aanvulling op hun software, namelijk cloudopslag. Voor €39,99 per jaar biedt Norton Online Backup een automatische backup voor je computers (PC of MAC) tot aan maximaal 25 GB. De prijs is redelijk aar 25 GB is wat aan de krappe kant vergeleken met andere cloud backup aanbieders.
Zoals reeds genoemd zijn dit vier extra functies die we tegenwoordig regelmatig bij virusscanners terugzien. Wie enkel op zoek is naar antivirus software verwijzen we naar de Nederlandse website Beste Virusscanners waar je recensies en ervaringen van verschillende aanbieders kunt vergelijken.