Energie besparen met je kozijnen

Energie besparen is al jaren lang een hot-topic binnen de woningbranche. Wanneer je denkt aan energie besparen wordt er veel gedacht aan bijvoorbeeld een ketel vervangen of het monteren en installeren van zonnepanelen. Het gaat natuurlijk om het bewust omgaan met energie. Wist je dat je dit ook erg goed kan doen door het kiezen van bepaalde kozijnen en het soort glas wat hiermee gepaard gaat. In dit artikel bespreken we verder welke kozijnen het best isoleren en welk glas je moet kiezen zodat je jaarlijks honderden euro’s kan besparen.

Kozijnen

Kunststof kozijnen zijn de laatste jaren steeds meer in trek. Niet alleen omdat ze onderhoudsarm, goedkoper en veiliger zijn. Vooral de lage isolatiewaarde zorgt ervoor dat je enkele honderden euro’s kan besparen als je alleen al voor de juiste kozijnen kiest. Door de holle constructie zijn deze kozijnen dus meer isolerend dan bijvoorbeeld aluminium of houten kozijnen. Uit onderzoek is gebleken dat kunststof en aluminium kozijnen een erg goede isolatiewaarde hebben. De Uf-waarden van aluminium en kunststof kozijnprofielen zijn aanzienlijk lager. Door deze eigenschappen zijn dit soort kozijnen erg behulpzaam in het verder besparen van energie.

Glas

Isolatieglas is van meer energiebesparende waarde dan u denkt. Het kiezen voor isolatieglas is beter voor uw wooncomfort en je bespaart er veel mee op uw energieverbruik. Vroeger werd er nog veel gekozen voor enkel glas. Al enkele jaren is HR++ de standaard. Ook wanneer er een nieuwe glasplaat wordt geplaatst. Het vervangen van glas is relatief erg duur, maar de besparing hiervan kan oplopen tot 300 euro per maand. Verwacht ongeveer 3000 tot 4000 euro kwijt te zijn om het glas in de bestaande kozijnen te vervangen. Hierdoor kan je de warmte ook beter binnen de muren houden. Je hebt geen kou meer bij de ramen en je verbruikt veel minder gas. Hierdoor draag je ook weer je steentje bij aan onze mooi planeet en kan je weer gerust slapen.

Op Wikipedia.org lees je nog meer over energiebesparing.